20110813

DAY13# When Nothing Goes Right, Go Left.

Assalamualaikum, hello peeps :) sihat? hurmmm. dah 13 hari puasa babe. tak sabar gila nak raya. wehee ^^ mak kucing dah beranak weyyy, tak sabar nak tengok cucu den. wkakaka, aku pun tak tahu mana mak dye letak anak dye sekarang :D


der, betul lah kan? when nothing goes right, kita go left lah kan? hihi. agak-agak kalau semua benda yang kita selalu buat tiap-tiap hari tuh asyik salah jeh, asyik tak kena jeh. kita buat lah benda lain. something yang mendatangkan hasil yang lebih baik dan bermutu tinggi :) haha.
contohnya, hari neh kau bangun pagi turun jeh dari katil, kau tersepak bakul sampai berdarah kaki kau. huh. itupun sebab kau lalu sebelah kiri. selama neh kau lalu okay jeh. tiba-tiba hari neh pulak kau tersepak bakul tuh. esoknya pulak, kau bangun dan lalu lagi sebelah kiri, kau sepak lagi bakul tuh. hari-hari kau sepak sampai naik lebam kaki kau. haha.


okay, cuba esok punya esok, kau bangun pagi then lalu sebelah kanan. takdelah kaki kau tersepak bakul lagi, takdelah kaki kau berdarah sampai lebam kan? tak pun, kalau kau degil lagi, still nak lalu sebelah kiri, sebelum kau pergi tidur tuh, kau alihkan bakul tuh then letak sebelah kanan. hoyeahh! nanti bangun pagi takdelah tersepak bakul lagi :3
same goes to, kalau hati kau sakit jeh tengok result kawan baik kau makin lama makin meningkat. fulamakk, geram jeh tengok dye. okay-okay, cuba buat sesuatu yang tidak mendatangkan rasa benci, sakit hati atau dengki tuh datang merayap dan menualar dalam diri kita dengan suka dan senang-lenang nya. yeah, cuba.


try tanya kawan baik kau tuh, apa yang dia buat tiap-tiap hari sampai result dia makin lama-makin meningkat tuh. mesti dye bagitahu kau benda-bnda yang baik jeh. so, try ikut. try tiru cara dye. bukan tiru apalah kan, kau tiru cara dye belajar, cara dye menjaga masa dya :) tak pun, cuba kau research dalam diri kau, apa yang menyebabkan result kau mnurun tuh, kalau dah jumpa, cuba lah ubah diri kau tuh, okayy? :3
so, the moral is, kita boleh mengubah sesuatu perkara tuh dengan mencuba dan lama-lama benda tuh akan sebati dalam diri kita :) cuba dan cuba dan lakukan. ada gaya macam pakar motivasi tak? *cekak pinggang sambil angkat-angkat kening. wehee ^^ ini untuk nasihat kan diri aku jugak, supaya suatu hari nanti aku bukak balik blog aku, baca dan aku akan sedar bahawa aku neh ada jugak benda yang nak di share untuk semua orang :3


P/S:
aku tak suka bila ada orang suruh aku cerita balik tentang entry aku. sama jugak macam, aku tak suka orang tanya aku apa isi entry aku. aku tak suka bila aku tulis entry then ada orang lain duduk sebelah aku sambil perhatikan apa yang aku dokk tulis and siap nak baca kuat-kuat. whaha, tak de privacy langsung. aku tulis apa yang aku rasa nak tulis lah -.- whaaaa, rindu si bucukk tuh. huhu.

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

4 comments:

kaizen said...

xleh g ketengah ker?? hehehe

Saiyidah Zainal said...

haha, pergi jea lah mane2, asal en tak pergi kat tempat yg boleh lggr bakul tu lg :P

Nurul Fatin said...

Wahhaaa. tau xpe. hana selalu buat macam tuh. duduk mengadap je dekat sebelah. haha :P

Saiyidah Zainal said...

haha, pastu fatin buat ape? haha :P

 

♥ Best view with Google Chrome. ♥