20131231

Azam tahun baru heh :p


Assalamualaikum. Hello people ^^
Thank you for all the lessons. I learned a lot.

Minta maaf andai 2013 ni saya dah buat banyak hati yang terguris, perasaan yang tersinggung, senyum yang tidak dibalas and etc heh :p Sejujurnya azam 2013 saya sudah lupa. dush apalah teruk sangat ye?

Baiklah ingin saya tegaskan bahawa azam bagi tahun baru 2014 tak lain dan tak bukan ingin menjadi lebih baik dari yang sebelumnya. Allah. sebut memang senang. cakap memang mudah. tapi diri ini yang degil seperti kotoran degil di baju yang susah hilang selain dengan menggunakan sabun serbuk fab. eh? fuyoo dah lama tak cakap merepek macam ni heh.



Azam tahun baru ♡
  1. Mahu menjadi muslimah yang berjaya. Mukminat yang cemerlang♥
  2. Score 9A+ dalam SPM 2014 hihiks doakan^^
  3. Tak mudah mengalah. Tak mudah putus asa.
  4. Lupakan suami tersayang buat sementara waktu T.T ((Justin Bieber))
  5. Maaf azam di atas agak melampau heh.
  6. Stay humble.
  7. Menjadi ringan tulang.
Yes. Mohon doakan saya ye semua. Azam kali ni memang berat. Nak galas satu amanah diri sendiri yang dibuat oleh diri sendiri. nak galas or nak pikul? never mind. Doakan Nur Saiyidah binti Zainal mendapat 9As + in her spm thank you love you x. Assalamualaikum :)


P/S:
esok birthday abah. love you abah. love you so much. ida minta maaf banyak susahkan abah selama ni. crying a river. sobs muahh someone show this to abah and let him know how much i love him. to infinity.

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20131213

Harapan emak :)

Assalamualaikum. Hello people ♥
"Mom, i'm nothing without you."

'Emak, ibu, umi, mama, mummy, bonda' atau apa sahaja yang kita panggil mak kita, itu adalah mak kita. heh. But I prefer to call my mom, emak :-) lagi manis, comel, vogue, keibuan dan seangkatan dengannya. Hehe don't worry it is doesn't matter how you call your mother as long as you call them in a proper way. that's enough. Siapa sayang mak dia, saya sayang dia heh boleh eh?

Hari tu, mak aku ada kata... sebenarnya aku tak ingat bila. Tapi ada lah hari tu. Masa tu otak tak digest lagi kata-kata mak aku. Sebab at that time aku tengah tengok appa odiga, okay out of the topic. Continue.
Pagi tu aku tengah tengok tv. Tiba-tiba mak keluar dari bilik sambil bawa buku doa yang selalu mak gunakan dan terus duduk sebelah aku.


"Ida, hari tu mak ada baca-baca buku ni. Cuba ida tengok."

"Pasal apa mak?"

"Buku ni tulis, doa anak yang soleh/solehah akan dimakbulkan Allah."

...

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

Mak sambung balik, "Mak nak ida doakan kesihatan mak abah sihat selalu."

"Hehe okay mak" jawab aku sambil senyum-senyum.

"Ida pernah doakan mak abah tak sebelum ni?"

"Eh mestilah ada mak, hehe"
Okay cerita dia lebih kurang macam tu lah perbualan my mom and me heh. Sangat nervous sebenarnya bila mak berborak in serious mood. Tak lah serious mana, lepas tu kitorang berdua sambung tengok cerita korea tadi. Semua dah lupa. Lupa. 

Malam tu tiba-tiba teringat balik apa yang mak bualkan pagi tadi. Mak nak apa sebenarnya? Apa maksud mak? Rasa nak ketuk-ketuk kepala ni sebab lambat sangat nak cerna. Dari situ aku rasa aku ada dua conclusion.
Mungkin mak nak sangat anak-anak dia atau lebih tepat, aku. sebab aku seorang je yang ada dekat rumah masa tu. Mak harapkan aku jadi anak yang solehah.
Mungkin?
Mak nak aku jangan lupa doakan mak abah selalu bila habis tunaikan solat. Mak nak orang yang aku kena selalu ingat adalah mak dan abah. Mungkin?

Persoalannya, dah cukup ke level aku untuk sampai ke tahap solehah? Hmm. Even aku sendiri tulis dalam diari aku 4 bulan yang lepas "Umur aku dah 16 tahun, aku dah setengah tahun duduk asrama, waktu semua bertambah dan aku harap tahap kematangan aku juga bertambah seiring dengannya sekaligus menjadi hamba Allah dan anak yang solehah."
Hmm. Persoalan yang itu, dah tentu-tentu ada jawapan. But I have to find a way, plan, work hard for it, make it true. InsyaAllah. Bila kita usaha, Allah akan permudahkan. Put your trust on Allah, ida.

P/S:
Dah tengok Frozen? Kalau belum, pergi tengok cepat-cepat and i'm sure you'll love it cuz it's so sweet like cotton candy heh i know i'm over-acting :p

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20131126

Allah uji macam-macam. Sabar.

Assalamualaikum. Hello peeps :)
"Mula-mula memang susah. Allah uji macam-macam. Kuat wei kuat."

Kadang-kadang kita ini tak sedar Allah dah bagi macam-macam dekat kita. Buat keputusan, buat pilihan, even ruang waktu untuk kita memikirkan semua itu pun dikira sebagai nikmat yang Allah bagi. Tapi once Allah uji kita, mulalah memberontak. Sikit pun tak terlintas dalam kepala kita yang Allah uji kita cuma sekali, sedangkan nikmat yang Allah bagi memang tidak ada tolok bandingnya. Deep. Aku alpa.

Waktu Final Sem 2 hari itu, last paper, last day exam dan tiba-tiba sesuatu yang tak pernah aku jangka terjadi. Ya lah, dah 16 tahun hidup sekali pun Allah tak pernah uji aku sebegitu. Leka.
Mathematics modern. Paper 2. Masa dah tamat. Teacher dah kutip. Lega. Dan...


"Saiyidah, circle tadi susah kan?" Irfan said.

Me, "Circle? Yang mana satu ni?"

"Adalah yang itu, itu, itu," He tried to explain.

Cemas gila. Pandang belakang. Suha.

"Suha, maths tadi ada soalan circle ka?"

"Ada! Susah kut."

...

Berlari pergi dekat Pah.

"Pah, soalan circle yang mana satu ni? Cuba lukis sikit." I begged her.

"Yang ini." Sketch sketch sketch.
Gelap. Tiba-tiba aku rasa satu kelas bisu. Aku jadi pekak sekejap. Dan buta. Mata aku gelap. Sesak. Nafas aku tersekat-sekat. Mata aku berair. Rasa tak boleh nak bendung lagi. Cis, hiperbola semua ini.

"Inaaaaaaa!"

Why out of sudden I must shout-out-loud my roomate's name. Ina. Ya lah, aku study pagi petang siang malam dalam bilik dengan dia. Bermati-mati jerit nama dia. Aku terangkan laju-laju dekat dia. Dia ajak aku pergi cari teacher dan dan dan carilah segala pertolongan yang boleh. Rasa nak nangis.
I end up dekat Jabatan Matematik. Meet someone yang aku tak pernah kenal. Yes, aku pelajar baru, tak kenal pun semua cikgu. Tapi aku tahu, dia juga salah seorang guru Matematik dekat maktab itu.

Sigh. Aku explain dekat cikgu itu sambil nangis-nangis. Why? Aku pun pelik. Sebab aku rasa aku nak cuba jawab soalan circle itu. Sebab malam itu, aku study gila-gila chapter circle. Sebab aku rasa aku... dah terlambat nak buat apa-apa. Masa dah tamat. Kertas dah masuk file dah. Aku bukan kanak-kanak special yang boleh mintak masa tambahan.

Balik kelas. Hampa. I can't stop crying. Bila fikir-fikir balik. Ini sebenarnya yang terjadi...
10 minutes before exam start,

"Ida, teman aku pi toilet sat. Hang tak kesah kan?"

"Takpa, lagipun aku nak basuh tangan ni. Melekit."

Masuk je dalam kelas, teacher jerit. 

"Okay class, you may start right now."

Aku pun dengan semangat waja menjawab peperiksaan. Doa. Tapi sayang, tak semak dulu kertas soalan tu. Rupa-rupanya, paper aku tak lengkap. Page tak lengkap. Dan ada soalan pilihan pun aku tak perasan. Whatsoever yang bermain dalam kepala otak aku, 'jawab semua, siap semua, check balik jawapan.' That's all. Aku alpa. Takpe, Allah nak uji aku.
Dekat sini aku nak tegaskan, setiap peluang itu datang sekali. Gunakan sebaiknya. Jangan sia-siakan. Sekali. I had learned an important lesson. Actually, kami semua diberi masa 1 jam before exam mathematics paper 2 dijalankan. But I keep on doing something sampai tak sedar masa tinggal 15 minutes. I thing I'm doing matrices at that time. Kut. Lupa. Then baru terhegeh-hegeh nak pi toilet. Yes.

P/S:
Allah tu Maha Pemurah, Maha Penyayang. Kita buat salah. Kita taubat. Allah terima kita. Tapi, aku malu. Berapa banyak salah yang aku dah buat. Bukan senang.

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20130721

A Short Note From Me :)

Assalamualaikum. Hello peeps :D
Allah, I do everything, I think about You.

♥ Cinta kepada Allah [Mahabbatullah]
"Eh cinta kepada Allah tu macam mana?" "Macam mana rasa Allah sayang kita?" Banyaknya persoalan. Simple. Umpamakan nak tanam cinta pada Allah tu macam nak tanam pokok. Bermula dari pokok yang kecil. Kita tanam, siram, jaga, baja dengan penuh kesabaran. Hari ke hari, pokok akan mula membesar perlahan-lahan. Bila pokok dah besar, dia akan beri banyak manfaat. Jaga elok-elok even dah besar. Istiqomah. Bila kita buat ibadat-ibadat wajib, itu menandakan kita sayang Allah. Bila kita buat ibadat sunat, itulah yang menandakan Allah sayang kita.
♥ Cinta kepada Rasulullah
Banyak. Banyak mana? Susaaaaaaah nak terangkan. TERLALU banyak. Even sampaikan penghujung nyawa Baginda still ingat kat umat dia. Siapa? "Kita semua" Macam mana dengan kita? Sampai mana? Nak sayang Nabi ni senang je. Selawat banyak-banyak. Amalkan sunnah-sunnah yang Baginda amalkan. Note to myself.

♥ Cinta kepada sahabat Rasulullah.
Contoh? Saidina Abu Bakar, Saidina Ali dan ramai lagi. Mereka setia bersama Rasulullah even mereka tahu mereka tak selamat macam Saidina Ali yang menggantikan tempat tidur Rasulullah sedangkan rumah Baginda dikepung oleh orang musyrikin Mekah pada masa tu. Khalid Al-Walid panglima perang yang hebat menggoncang dunia dengan mengalahkan ketenteraan Rom. Semuanya berkorban dan berjuang untuk menegakkan agama Allah. Sayang dan cinta mereka kerana Allah SWT. Macam mana? Dengan menghormati pengorbanan sahabat-sahabat, mencontohi sifat mulia depa :)
♥ Cinta kepada kitab Allah [Al Quran]
Banyakkan membaca Al Quran, membaca terjemahan agar dapat mendalami apa yang dibaca. Lagi-lagi bulan puasa ni, amalan sunat akan disamakan pahalanya dengan amal ibadat yang wajib. Manakala yang wajib dilipatkaligandakan. Next, istiqomah dalam diri supaya amal ibadat kita ni berkekalan. InsyaAllah.

"Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu akan cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintaiMu, dan amalan yang menyampaikan aku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta air yang sejuk."
- Hadith Hassan Riwayat Tarmidzi-

P/S:
Update blog dekat PSP. Nasib tak kantoi :p Tak sabar nak raya ~(^O^)~

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20130711

Salam Ramadhan :)

Assalamualaikum. Hello earthlings 
Keep calm, it's Ramadhan. Salam Ramadhan Kareem. Love.

Lamaaaaaaaanya tak update. Rindu. Cewah haha. Actually, saya sekarang dekat Melaka. Yeay syok balik rumah. Tapi sat ja. Hari Sabtu ni dah balik Kulim. Okay fine tak kisah :-) Day after day I'm started to fall in love with them. Them? Okay 4 Dailami and of course Mrsm Pdrm. Alhamdulillah I can get along with them :-)

4 Julai 2013, 4 Dailami mencatat sejarah membedah katak for Biology experiment. Wakaka. Mula-mula memang rasa macam 'cool' ja. Tapi on time nak bedah tu tangan dah mula dok menggigil cuz I don't know how it feels bila dibedah. Poor him. Katak tu pengsan ja sebenarnya but what can we do, budak bio tetap budak bio. Hidup Katak!
 With my only one roommate :p Zalina.
That's all. Haha. Bila tengok balik video katak tu kena bedah takut pun ada :p And saya yakin saya boleh jadi doktor dengan jayanya! Yeah. Nak upload gambar lain sekali lah hee :D
Me with Makcik Nisa. Masa hari guru :D
Me with Nenek Athira in a new PE shirt. *kindergarten outfit pfft.
P/S:
Mak masak apa berbuka ni. Nyumnyum.

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20130504

No Title Needed.

Assalamualaikum and Salam 1 Malaysia ;D Ecehh esok kan hari *tutt lol okay stop playing with those sensitive issues ;p

Kabare? Sihat? Sebenarnya saya ada dekat Perlis sekarang ni. Mwehee maktab bagi cuti 4 hari so decide duduk rumah kak ngah ja. Nak balik Melaka macam tak dan. That's why I'm here.

Result for selaras 1 ada gaya nak teruk ja. Haha. Baru dapat 4 papers. Ehem actually, keempat-empatnya tak berapa nak bagus. Tett. And and and niat dalam hati nak teruskan perjuangan ni study pulun habis for Final Sem but I'm stuck here. Hehe. Aku ada kat depan laptop ni since tengah hari. Sampai sekarang. Bio-spark? lol aku tak sentuh apa pun.
Imagination:
Situation: At a school I build myself. Akan ada beberapa orang manusia yang aku hormati yang akan mengajar kat sekolah tu. Since ada 9 subjek, I need 9 orang guru yang berbeza for each subject. Bahasa Melayu - Puan Ruhaizah. English - Madam Suzy. Additional Math - Teacher Wan. Mathematics - Puan Rosni. Physics - Puan Romainee. Chemistry - Puan Azlina. Biology - Teacher Hasma. Agama - Ustaz Wan Anuar. Sejarah - Madam Zajarina. Result: Sekolah tu akan perfect and me will success.
Yeay. It's all about my imagination. Siapa pulak yang ada masa nak create sekolah macam tu just untuk kejayaan aku sorang ja. Tapi itu yang aku harapkan. Mereka ni semua lah yang berjaya membuatkan aku mudah faham waktu belajar. Harharhar anyone wanna try to make my imagination comes true? No one. Cuz... lemme keep it as a secret.

P/S:
Ceh bajet sekolah yang aku imagine tu ada satu kelas and satu batch ja ka? Haha. Say what? It's just my imagination. Booo gila :p *Betul ke keputusan yang aku dah buat ni? I'm starting to fall in love with MRSM PDRM slowly. Hope aku tak buat keputusan yang salah. Hmm.

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20130321

New Life Begin.

Assalamualaikum, hello earthlings :) 
Aaaaa rindunyaaaaaaa. Okay over. Hee what's with 'New Life Begin'?

First of all, saya nak mintak maaf sebab dah lama tak update blog atas sebab-sebab tertentu. Ecehh. Actually, saya telah berpindah ke sekolah baru, iaitu *Drum roll* MRSM PDRM Kulim! Nampok dahhh :) Saya dah jadi orang Kedah. Tsk tsk. Takpe takpe, Melaka tetap dihati 

Bermulanya pada 6 Februari hari Rabu tak silaplah, check tawaran Mrsm. And then dapat so kena daftar on 13 Februari, hari Rabu jugak. Tsk tsk, sedih sebenarnya nak tinggalkan Dol Said tercinta. Hmm hmm tapi nak buat acano, cikgu-cikgu semua menghalau. Ecehh ;p Intan and Nina siap dah buat list barang yang perlu dibawa + dibeli untuk aku. Ish, laju je nak menghalau. Huhu. Thanks for everything sayang-sayangku. Banyak membantu. Jasamu kukenang hingga akhir hayat 
Mula-mula memang risau yang amat sebab takut kawan-kawan baru takmao kawan dengan aku. Heee but everything's changed! Semua expectation yang bermain diminda aku berubah lepas masuk sana. Diorang semua baaaaaik sangat. Diorang tak sombong, diorang layan baik-baik ja. Tak sangka sungguh. Lagi-lagi dapat tahu, Mrsm yang aku dapat ni banyak kelebihannya. Ecehh. Batch 97's yang tak lokek nak kongsi apa-apa yang patut and tak pernah tak jawab soalan budak-budak baru macam aku ni. Hee ;D

Dapat unitmate yang sangat baik : Nisa, Mizah, Mira and tiga orang pelajar baru iaitu aku, Ina, and Siah :) Satu unit - 6 orang and dalam satu unit ada 4 bilik. Roommate aku - Ina, from Perak. Lepas tu kan, dalam setiap unit ada bilik air and toilet sendiri so tak payahlah nak berebut-rebut. Jeng jeng jeng! Jealous tak? Mwehehe. Buat macam rumah sendiri. Sidai baju kat dalam unit. HAHA *Gelak bangga :D
Homeroom - Under Cikgu Hamidah. Ya Allah, Cikgu Hamidah tu lembut sangat. Baik. Tapi paling sensitive bila cikgu start tanya pasal mak abah. Tsk tsk T__T Mesti aku menangis. Tapi senyap-senyap lah, takde nak nangis depan cikgu. Mwehehe. Tiba-tiba je kang dah keluar tissue, lap-lap hidung. Hee. Aku rasa sampai sekarang aku ada masalah homesick. Huuu tapi dah kurang lah nangis-nangis. Nangis-nangis tu ada lah dalam 5 hari. Haha lama gila. Pastu dah okay :) *Control macho

Masa minggu orientasi, homeroom kami menang for Music Video Parody - Awan Nano. Hehe. Aku jadi awan. Takpelah, dapat jugak sembunyi belakang awan taknak tunjuk muka atas pentas. Ini semua berkat usaha keras kawan-kawan homeroom, congratulation! :) Masa minggu aktiviti, Hafiz Hamidun buat konsert kat maktab. Fuyoo Abang Hafiz ;p Kumpulan Qasidah pun datang. Malam tu tidur lena sangat, tak susah tidur, tak susah bangun. Maybe sebab malam tu banyak berzikir memuji-muji Allah, syok habis 
Lastly, aku nak buat announcement, bahawasanya homework yang diberi untuk dibuat pada cuti yang terlebih 'banyak' ni terlalu banyak. Eh, pening tak baca? Hee semua homework telah kusentuh-sentuh tapi semuanya belum siap. Ish. Acano ni? -..- Tiket bus balik Kulim dah beli, 29 hr bulan. Hmm sedih lah :'(

P/S:
Rinduuuuu semua. Taknak balik Kedah. Huhu. Update blog, tapi terlebih panjang. Hmm. Mental breakdown, takmao balik Kulim :(

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

 

♥ Best view with Google Chrome. ♥