20131213

Harapan emak :)

Assalamualaikum. Hello people ♥
"Mom, i'm nothing without you."

'Emak, ibu, umi, mama, mummy, bonda' atau apa sahaja yang kita panggil mak kita, itu adalah mak kita. heh. But I prefer to call my mom, emak :-) lagi manis, comel, vogue, keibuan dan seangkatan dengannya. Hehe don't worry it is doesn't matter how you call your mother as long as you call them in a proper way. that's enough. Siapa sayang mak dia, saya sayang dia heh boleh eh?

Hari tu, mak aku ada kata... sebenarnya aku tak ingat bila. Tapi ada lah hari tu. Masa tu otak tak digest lagi kata-kata mak aku. Sebab at that time aku tengah tengok appa odiga, okay out of the topic. Continue.
Pagi tu aku tengah tengok tv. Tiba-tiba mak keluar dari bilik sambil bawa buku doa yang selalu mak gunakan dan terus duduk sebelah aku.


"Ida, hari tu mak ada baca-baca buku ni. Cuba ida tengok."

"Pasal apa mak?"

"Buku ni tulis, doa anak yang soleh/solehah akan dimakbulkan Allah."

...

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

"Doa anak yang solehah dimakbulkan Allah"

Mak sambung balik, "Mak nak ida doakan kesihatan mak abah sihat selalu."

"Hehe okay mak" jawab aku sambil senyum-senyum.

"Ida pernah doakan mak abah tak sebelum ni?"

"Eh mestilah ada mak, hehe"
Okay cerita dia lebih kurang macam tu lah perbualan my mom and me heh. Sangat nervous sebenarnya bila mak berborak in serious mood. Tak lah serious mana, lepas tu kitorang berdua sambung tengok cerita korea tadi. Semua dah lupa. Lupa. 

Malam tu tiba-tiba teringat balik apa yang mak bualkan pagi tadi. Mak nak apa sebenarnya? Apa maksud mak? Rasa nak ketuk-ketuk kepala ni sebab lambat sangat nak cerna. Dari situ aku rasa aku ada dua conclusion.
Mungkin mak nak sangat anak-anak dia atau lebih tepat, aku. sebab aku seorang je yang ada dekat rumah masa tu. Mak harapkan aku jadi anak yang solehah.
Mungkin?
Mak nak aku jangan lupa doakan mak abah selalu bila habis tunaikan solat. Mak nak orang yang aku kena selalu ingat adalah mak dan abah. Mungkin?

Persoalannya, dah cukup ke level aku untuk sampai ke tahap solehah? Hmm. Even aku sendiri tulis dalam diari aku 4 bulan yang lepas "Umur aku dah 16 tahun, aku dah setengah tahun duduk asrama, waktu semua bertambah dan aku harap tahap kematangan aku juga bertambah seiring dengannya sekaligus menjadi hamba Allah dan anak yang solehah."
Hmm. Persoalan yang itu, dah tentu-tentu ada jawapan. But I have to find a way, plan, work hard for it, make it true. InsyaAllah. Bila kita usaha, Allah akan permudahkan. Put your trust on Allah, ida.

P/S:
Dah tengok Frozen? Kalau belum, pergi tengok cepat-cepat and i'm sure you'll love it cuz it's so sweet like cotton candy heh i know i'm over-acting :p

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

 

♥ Best view with Google Chrome. ♥