20151214

How To Handle Your 'Homesick'

Assalamualaikum. Hello peeps :)
You'll never know unless you try. Let's make it work!

Because I knew that me, my friends and some sisters out there still need the help. Makanya, saya ambil keputusan untuk update sesuatu yang bermanfaat kepada yang memerlukan.

Sebelum apa-apa, marilah saya mengimbas semula detik-detik pertama kali duduk 'berdikari' di asrama. (tak tahulah kenapa tapi rasa macam skema sikit malam ni) Masa mula-mula dapat tawaran masuk asrama dulu, memang tak nafikan ada perasaan bercampur baur. Lagi-lagi dapat tawaran dekat Kulim. (Saya stay dekat Melaka) Mak dengan kak long pun ada bagi pilihan dekat saya, nak pergi ke tak Kulim. Tapi saya yang buat keputusan, sebab saya fikir saya nak 'hijrah', nak jumpa kawan baru, nak ada pengalaman baru, makanya keputusan saya PERGI.
Dipendekkan cerita, saya homesick jugak. Homesick tu apa? Homesick tu bukan setakat rindukan emak abah kakak-kakak, malah saya rindu rumah, kucing, toilet, makanan, katil, kipas, peti ais dan seisi rumah. Dan termasuklah rakan-rakan saya dekat Melaka. Boleh dikatakan setiap pagi kalau terbangun, mesti saya terbayang ada dekat rumah. Saya terbayang dengar bunyi suara mak kejut saya, saya terbayang dengar bunyi kuali dan sudip mak berlaga-laga dekat dapur, dak akhirnya saya menangis dalam bilik air. Haha. Seminggu lebih jugak saya jadi macam ni. Setiap malam saya call rumah, kadang-kadang kakak saya call saya. (Untung ada 4 orang kakak, semua rindu saya)

Benda pertama yang saya buat bila jawab call adalah, menangis. Sampai tak bersuara. Mak abah kakak-kakak faham, dan kadang-kadang saya dengar suara kakak saya pun sebak. Haha. Tak tipu. You guys can confirm it with them.

"Ida nak pindah. Bawa Ida balik. Hm."

"Tak fikir susah abah mak cari duit nak hantar Ida ke?"

"..."

"Ida fikir baik-baik. Fikirkan abah dengan mak. Okay?"

Sampaikan kadang-kadang rasa macam taknak jawab call diorang. Sebab tahu nanti dapat jawapan yang sama. Kalau call kakngah lagilah, lagi menangis, sebab kena marah. Haha. Dan sekarang saya tahu makna 'marah tanda sayang'. Tapi akhirnya, mak dengan abah kata boleh pindah. "Ida mohonlah pindah." Memang tak tinggalkan sesaat waktu untuk dibuang, saya cepat-cepat pergi office dan buat rayuan nak tukar maktab. Katanya proses ambil masa yang lama, saya tak kisah dan tekad dengan keputusan saya.
Betullah katanya, haha. Proses rayuan pemindahan maktab ni ambil masa yang lama. Saya dah mula seronok dan 'jatuh cinta' dengan suasana dekat sana. Lagi-lagi ada kawan yang superb sporting. Serius. Tak boleh mention nama kawan yang buat saya berubah fikiran untuk tak jadi pindah, sebab semua pun berjaya buat saya jatuh cinta. Aduh. 'Berubah fikiran'? Ye, saya tak jadi pindah bila office buat announcement waktu petang dekat maktab panggil nama saya. Satu kelas macam pelik. Heh. I bet they dont remember this moment. Tapi saya ingat. Saya pergi office, lepas tu office bagitahu permohonan saya dah berjaya, so perlu respon dari saya sama ada nak teruskan atau tak. Saya jawab tak.

How to handle the homesick:

1. Senyumlah walau hipokrit. Tegurlah seceria mungkin walau nampak hipokrit. Biar nangis waktu malam tapi ceria waktu siang. Haha. Memang waktu nak tidur merupakan waktu paling sayu sekali. Takpe, hadaplah dinding nangis. Jangan tunjuk dekat orang. Tapi make sure waktu siang anda ceria. Macam mana nak ceria?

Berkawan dengan orang yang ceria jugaklah. Tak salah berkawan dengan yang pasif, tapi awaklah kena aktif. Buatlah lawak sikit. Pura-pura gelak. Who knows dia pun terhibur.

2. Shows your interest. Bila ada kawan tengah bercerita, you can add some respond eg: "Wehhh ye lah! Aku pun rasa macam tu!" "Aah. Betul." " Entahlah. Aku tak rasa macam tu" Lepas tu, jangan segan silu jangan teragak-agak untuk kongsi cerita awak pulak. Buat-buat macam ada 'chemistry'. Enjoy lah sikit cerita diorang. Walau kadang-kadang doesnt make sense, awak perlu tahu yang seseorang seronok berkongsi cerita dekat orang yang berminat dengar cerita mereka. And then bila dia ada cerita baru, dia akan looking forward to share it with you. Trust me! You can be jemah anywhere, not just in your home :)
3. Kalau tak segan, you can share your problems with your trusted friend. Ceritalah, macam saya, saya cerita yang saya buat tawaran nak pindah dekat someone, lepastu dia cakap "janganlah tinggalkan aku, aku seronok kawan dengan hang!" Dan siapa sangka dia betul-betul buat saya stay dekat maktab tu sampai graduate. Hm.

4. Ni paling penting. Ingat pengorbanan parents awak. Kalau awak dari keluarga kaya pun, fikirkan susah payah parents awak untuk awak. Saya memang berasal dari keluarga yang bukan senang, makanya saya mungkin cepat sedar yang saya tak boleh buat mak abah saya kecewa. Kos nak hantar saya pun dah beratus-ratus, nak daftarkan saya, nak beli barangan asrama saya, pakaian saya, dan paling penting, jasa dan letih mereka. Saya boleh bagi apa? Saya hanya mampu belajar je. Itu je saya mampu waktu berumur 16 tahun. Tapi kalau awak bagi alasan, "saya dari family berada, keluarga saya banyak duit." tapi awak masih boleh fikir yang terbaikkan? Parents awak dapat duit dari mana? Bekerja kan? Dan kerja itu meletihkan..... Fikirlah.
5. Ikhlas. Ikhlaskan niat. Kalau awak tahu apa yang awak nak, awak akan dapat. Cuma awak kena yakin. Ikhlas dalam persahabatan. Kalau kawan awak perlukan bantuan, awak bantu. Kalau awak ada buat silap, minta maaf.

Sebenarnya yang penting adalah diri kita sendiri. Motivasikan diri. Mind set itu penting. Kalau awak terlalu fikirkan lebihnya rumah, seronoknya rumah, ada mak abah ada kakak ada tv ada internet free dan sebagainya, sampai bila pun awak tak akan move on. Awak perlu enjoy setiap detik yang anda. Memang kadang-kadang benda macam "mak abah sihat tak?" "mak abah okay ke?" kalau betul awak risau, awak call lah mereka setiap hari. Biar orang kata awak lokek, anak mak abah, tapi yang penting awak rasa selamat. Jangan manjakan diri awak. Jangan terlalu ikutkan perasaan. Setiap apa yang Allah dah atur pasti ada hikmah. Saya bersyukur saya kenal kawan-kawan dari MRSM PDRM Kulim. Dan sesungguhnya pengalaman itu mendewasakan anda.

P/S:
Entry terlebih panjang but at least I try to help. Saya sayang anda, saya harap saya membantu. Maaf andai ada silap kata atau tidak sependapat :)

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20151103

Different People See Different Things.

Assalamualaikum hye there ♥
We don't meet people for nothing, there must be a reason. Chin up!

Heyyyyy I know this is a little bit embarrassing but yeah I'm already done with Semester 1 in CFS IIUM :) Wish me luck for upcoming semester this January thank you. So there is must be a reason for me to suddenly updating my blog lol yes I have a reason and the reason is YOU acewah look I'm good at making a pickupline haha no i'm just joking. Tiba-tiba tadi terfikir the only thing that i should keep is the memories so that i can share them with somebody special makanya saya harus teruskan perjuangan menulis blog ni sebab i know one day i'll start forgetting those good and bad memories one by one yup we're getting older okay haha.

I've met different types of people, dan saya pula jenis suka memerhatikan orang but don't assume me as a stalker because i'm not.

1. People that can welcome you warmly and treat you like their own sister. Like a happy family because at the same time you guys are needing each other :)

2. People that can tell you almost everything happens on that day. Just for making sure you learnt something from the story they told you. Or maybe as an advice. Tapi kadang-kadang cerita tu sendiri boleh buat kau tak selesa untuk dengar but since you want to make a great friendship with them, just listen and smile :) Lama-kelamaan you will adapt to that kind of people.

3. People that talked carelessly without even thinking about other people. They talked as if they are right in everything but then again you just smile and sometimes respond to them "Ohh ye ke?"

4. People that will treat you well even though both of you just had a conversation by a call. You never met them, you never knew how they look, you never knew what kind of people that call you but they treat you well. Don't you feel happy? I am.

5. Some people that expect everybody should know them. Hey this is not cool at all. Who do you think you're? Justin Bieber? No? Yes of course you're not him. So why do you expect some people will recognise you just by listening to your voice? How? So please when you're calling somebody for a business thingy, please introduce yourself properly :)
6. People that can make your heart warm. How? Just by looking at their sweet smiles, happy face and etc. Yup of course we shouldn't trust any strangers and suddenly smile sweetly to them, no no no. But have you ever felt warm just by looking at some people? Have you? Haha.

7. People that suddenly lend you a hand because they knew you need a help, even a small thing, they willingly help you. That's great!

8. People that always remind you about dos and donts.

9. People that always take good care of you. Always asking you "Shidah dah makan?" "Okay tak hari ni?" And sometimes they will also ask you to join them eating lunch and dinner together, that will always remember you. Thanks a lot :)

10. Last but not least, people that always feel bad to let you go for somewhere else hahaha :D

Percaya tak percaya. I wrote all of this "Different Types of People" on April 2015 and now is the right time for me to publish it. Why? Because I'm always busy with my family (busy sangat) Haha. Dan those kind of people i've met was when I'm working as a receptionist at a hotel after my SPM examination. Wow it's such a great experience to be working there. I've learnt a lot! And of course there was a lot of good people than the bad ones hahaha but yes those not-so-good people giving me a tough days and sometimes they made me feel like giving up but no, I ended it perfectly lol.

P/S:
Share with me your working experience. I bet you guys have a more interesting stories to be shared. Drop your thought in the comment box thank you :) *sorry for the broken english but i've tried my best.

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

20150506

Preparation for SPM :)

Bismillah. Salam alayk people :)
Proper preparation prevents poor performance.

Hello (lambai tangan) MasyaAllah lama betul tak menaip dan post entry dekat blog. Malunya bila nak start menaip ni. He he he. Sebenarnya niat dalam hati memang hari-hari kata nak tulis blog, nak update itu nak update ini, tapi tapi tapi, maaflah atas kekurangan diri ini, sikap malas ni perlu dikikis dengan lajunya hmm! (bersemangat waja) Sila ambil kisah ye tentang ini wahai blog-walkers sekalian kahkah :D

Patutnya lah kan, mengikut logik akal mengikut logik tajuk di atas, entry ni sepatutnya saya post betul-betul lepas habis spm hari tu, dan sepatutnya sebelum result keluar hari tu haha tapi haih banyak betul alasan kan.
Firstly, mental preparation sangat penting. Sebab awak akan menempuhi satu ujian yang maha dahsyat. Dahsyat mana? Depends pada awak lah. Mentality awak macam mana; contohnya kalau awak rasa awak lapar, tapi tak ada makanan, awak berfikir cara mana? Cara yang complicated atau cara yang mudah? depends pada persekitaran awak. kalau waktu tu awak terasa rajin, awak boleh masak. tapi kalau waktu tu awak kurang rajin, awak pergi kedai beli terus makan :D Awak nak yang mana? yang mudah atau yang susah? (kenapa saya bagi contoh tentang makanan ye? hm)

Sama macam belajar, lagi-lagi nak tempuhi SPM. SPM ni susah taw, jangan ambil mudah. Serius jangan ambil mudah. Awak jangan fikirkan semuanya susah. Bak kata kawan-kawan saya, "Belajar ni kena enjoy. Jangan fikirkan yang susah sahaja. Cuba mudahkan benda-benda yang susah tu, insyaAllah semua pun kita mampu buat". Maksud di sini bukanlah 'ambil mudah terhadap perkara yang susah' tapi cuba beri kelonggaran sikit, jangan terlalu complicated :)

Secondly, physical preparation juga penting. Kenapa? Sebab awak mesti wajib harus berada dalam keadaan yang sihat sejahtera sewaktu ambil peperiksaan nanti. Tak kiralah SPM, PT3, peperiksaan semester ataupun apa sahaja jenis peperiksaan. Tapi kalau dah kebetulan waktu peperiksaan awak pun tak sihat, kita tak mampu nak ubah takdir eceh :') Orang kata, "lagi dekat tarikh peperiksaan, jangan bersukan dah, fokus fokus!" Saya tak tahu siapa kata, tapi ada orang kata. Tak. Sangat salah. Kita kena bersukan jugak, even buat aktiviti ringan pun boleh, pergi skipping kejap, pergi jogging kejap, dalam 10-15 minit pun okay :) Saya tengok kawan-kawan saya yang bersukan lagi dua-tiga hari nak SPM hari tu, semuanya dapat result cemerlang-cemerlang belaka. Hah siapa kata bersukan boleh hilang fokus? (angkat sebelah kening)
Jaga kesihatan diri baik-baik, dari sekarang pun boleh, kurangkan pengambilan cafein, gula-gula yang kerap dan dalam kuantiti banyak. Kenapa? Caffeine sangat tak baik untuk otak, lagi-lagi yang tak biasa minum, dan secara tiba-tiba terikut nak minum. Nope. Caffeine can cause headache. Sakit sangat. Sakit sampai rasa nak hantuk kepala kat dinding. Eh bukan, sakit sampai nak tidur kononnya bagi kurang sakit, tapi tak boleh kurang tak boleh tidur. Macam ni lah rasa sakit dia. Heh saya dah lalui sakit kepala macam migrain ni, during spm examination, and i cant do anything accept just lying on my bed and crying.

Jangan makan gula-gula banyak sangat, kononnya nak tahan ngantuk dalam kelas, tak payah la. The worst thing I had ever done in my life, makan gula-gula sampai gigi sakit gila lepas tu tak boleh belajar. Ini pun waktu SPM jugak. Hm. For sure saya dah buat rawatan awal kat gigi saya seminggu before spm examination, tapi tak tahu lah, mungkin ini ujian Allah dekat saya, dekat kawan-kawan saya jugak, mereka banyak bantu dan sokong saya waktu saya sakit dalam minggu peperiksaan SPM dulu :') Lagi seminggu saya nak habiskan peperiksaan SPM saya; subjek Physics, Additional Maths, Chemistry, Biology saya kena sakit gigi dan sakit kepala, tak boleh study langsung, saya menangis je, saya baring je. Sooooo, di sini saya nak tegaskanlah, pengambilan gula dan caffeine yang berpatutan sangat PENTING ye wahai kawan-kawan :)

P/S:
Doakanlah saya dapat masuk IPG nanti hihi :')

saya nak senyum dengan awak panjang-panjang :D

 

♥ Best view with Google Chrome. ♥